Priručnik “Online rad s mladima za uključivanje imigranata”

Dragi čitatelji,

Sretni smo što ste odlučili pročitati ovaj priručnik i nadamo se da će vam biti od koristi za vaš budući rad! Publikacija donosi sva aktualna pitanja i teme koje su potrebne osobama koje rade s mladima da pročitaju i da se upoznaju s njima kad započinju online rad s mladima sa svojim korisnicima. Publikacija će također poslužiti kao teorijski i konceptualni resurs za osobe koje rade s mladima i druge edukatore pri organiziranju daljnjeg obrazovanja, osposobljavanja i mentorstva osoba koje rade s mladima u promjeni načina razmišljanja (blokade prema online radu s mladima) i inspirirati ih za dosezanje mladih online putem pri radu na uključivanju imigranata.

Rad s mladima uključuje i informalno i neformalno učenje, ali danas moramo premjestiti te dvije vrste učenja u online okruženje kako bismo doprli do mladih koji svoje slobodno vrijeme radije provode online, nego u našim klubovima za mlade. Naš priručnik istražuje prednosti društvenih medija (oblik informalnog online učenja) u radu s mladima, kao i metode i aktivnosti koje osobe koje rade s mladima mogu koristiti za angažiranje mladih, kako u informalnom učenju, tako i u neformalnom okruženju online učenja. Društveni mediji vrlo su moćan alat za povezivanje i komunikaciju, ali su i oblik informalnog online učenja.

Online rad s mladima ima za cilj upoznati sudionike s konceptima uključenosti i prihvaćanja različitosti. Online alati danas se zasigurno mogu predstaviti kao najbolji instrument za privlačenje pažnje i interesa mladih jer je najbliži medij njihovom svakodnevnom životu. Korištenje online komunikacije znači govoriti istim jezikom mladih i kroz ovaj medij lakše je utjecati na svijest o temi nasilja, maltretiranja, govora mržnje koji su mnogo puta toliko prisutni u našem društvu, a također i kao uzrok poruka koje mladi primaju online. Tijekom ovog projekta, a također zahvaljujući ovom O4 priručniku o online radu s mladima za uključivanje imigranata, također želimo prevladati spomenuti problem pokušavajući koristiti online platformu kao medij za osobe koje rade s mladima da predlažu aktivnosti s pozitivnom društveno uključujućom porukom za mlade koji inače ne posjećuju/dolaze u klub/centar za mlade.

Nadamo se da ćete se u ovoj publikaciji i priručniku upoznati s najvažnijim stvarima vezanim za online rad s mladima, s posebnim naglaskom na imigrante. Unutra ćete pronaći različite teorijske i praktične koncepte koji će vam pomoći u boljoj provedbi vaših aktivnosti i pomoći vam u podizanju razine vaše kompetencije u ovom području.

Želimo vam ugodno čitanje!