Razvoj poduzetničkog načina razmišljanja u okviru obrazovanja za odrasle – priručnik

Priručnik „Razvoj poduzetničkog načina razmišljanja u okviru obrazovanja za odrasle“ je prvi intelektualni proizvod razvijen u okviru projekta „Kreativnost i inovacije u obrazovanju za odrasle za razvoj poduzetničkog načina razmišljanja kod građana i građanki sa smanjenim mogućnostima“. Riječ je o inovativnoj publikaciji sa relevantnim temama korisnim za razvoj poduzetničkog razmišljanja glavne ciljne grupe projekta – nezaposlenih građana/ki sa smanjenim mogućnostima. Priručnik je zasnovan na najnovijim nalazima i rezultatima iz različitih osnovnih domena, karakteristika, ponašanja i vještina (intrapersonalnih, interpersonalnih i kreativnih) koji zajedno čine poduzetnički način razmišljanja i potiču akciju. Priručnik također služi kao teorijski i konceptualni resurs za edukatore/ice odraslih prilikom organiziranja daljeg obrazovanja, obuke i mentorstva građana/ki i u promjeni njihovog načina razmišljanja – inspirirajući ih da prepoznaju previđenu priliku, razviju samopouzdanje i spremnost na rizik te jasno prenose svoje ideje, zatim kako bi se mogli prilagoditi i naučiti iz neuspjeha, i sve to u skladu sa najnovijim dostignućima u poduzetništvu nove ere.

Inovativni karakter prikazanog priručnika „Razvoj poduzetničkog načina razmišljanja u okviru obrazovanja za odrasle“ ogleda se u tome što je riječ o jedinstvenom sveobuhvatnom vodiču razvijenom u suradnji sa visoko profiliziranim stručnjacima/kinjama u području poduzetništva (polazeći od naših projektnih partnera, preko centara i institucija za obrazovanje odraslih, poduzetničkih kompanija, organizacija i habova), zajedno sa stručnim edukatorima/icama u području poduzetništva, edukatorima/cama za odrasle i psiholozima iz naših organizacija – gdje sve uključene osobe imaju iskustva u NFO i obrazovanju odraslih za poduzetništvo. Ovaj priručnik, stoga, pokriva sve važne i neophodne teme i pristupa im iz različitih uglova, zahvaljujući uključivanju stručnjaka/inja iz različitih profesionalnih sredina, obrazovanja odraslih, sa jedne, i poduzetništva, sa druge strane. Kako ova vrsta sveobuhvatne publikacije o poduzetničkom načinu razmišljanja još uvijek ne postoji, naš projekt i O1 priručnik donose važan i prijeko potreban inovativni aspekt.

Priručnik se sastoji od nekoliko glavnih odjeljaka i poglavlja. Otvara se poglavljem o neformalnom obrazovanju i obrazovanju odraslih kao načinu povećanja kompetencija građana/ki tj. odraslih sudionika/ca u obrazovnim aktivnostima. Zatim slijedi poglavlje o poduzetničkom učenju kao načinu obogaćivanja obrazovanja odraslih i uključuje teorijski okvir poduzetničkog učenja, njegove modele i razloge zbog čega je to važno za obrazovanje odraslih. Naredni odjeljak govori o poduzetništvu nove ere i posljedicama koje ono ima na edukatore/ice odraslih. Zatim, priručnik daje uvid u poduzetničku inteligenciju i njene glavne karakteristike te navodi uspješne studije slučaja. Kako razvijati poduzetnički način razmišljanja u obrazovanju odraslih, fokus je poglavlja koje zatim slijedi i koje daje više uvida u to što podrazumijevamo pod razvojem poduzetničkog načina razmišljanja. Navodi se koja je metodologija njegovog predavanja/obuke i daje prikaz nekoliko uspješnih studija slučaja. Slijedi poglavlje o intrapersonalnim i interpersonalnim vještinama, učenju i inteligenciji, nakon čega slijede poglavlja o razvojnim programima poduzetničkog razmišljanja sa posebnim fokusom na intrapersonalne i interpersonalne vještine. Konačno, posljednje poglavlje priručnika govori o značaju kreativnosti i inovacijskih kompetencija u razvoju poduzetničkog razmišljanja podržanog metodologijom za podučavanje/obuku kreativnih kompetencija i kompetencija inovacije u poduzetničkom razmišljanju.