Vodič s kurikulumom: “Korištenje kreativnih metoda za razvoj inovativnih i kreativnih vještina za poduzetništvo odraslih s niskim osnovnim vještinama”

O2 Vodič s kurikulumom “Korištenje kreativnih metoda za razvoj inovativnih i kreativnih vještina za poduzetništvo odraslih s niskim osnovnim vještinama” je inovativan resurs za trenere/koordinatore za obuku, podršku i mentorstvo edukatorima odraslih (sadašnjim i budućim) za daljnji razvoj (online i offline) organizacijske kulture, mentorstva i edukacije/radionice/obuka za nezaposlene građane i korisnike u našim zajednicama na temu kreativnosti i inovativnosti u poduzetništvu. Sastoji se od 2 dijela – prvi, kraći dio, pokriva koncepte i preporuke vezane uz relevantne kompetencije i načela neformalnog obrazovanja edukatora odraslih za rad s takvim korisnicima i na temu „Korištenje kreativnih metoda za razvoj inovativnih i kreativnih vještina za poduzetništvo odraslih s niskim osnovnim vještinama”. Drugi dio je kurikulum, kreiran kao kvalitetan – inovativan model obuke. Ima 15 praktičnih aktivnosti koje je lako umnožiti. Ovaj vodič s kurikulumom “Korištenje kreativnih metoda za razvoj inovativnih i kreativnih vještina za poduzetništvo odraslih s niskim osnovnim vještinama” poboljšava postojeće modele neformalnog obrazovanja odraslih i kurikulume za poduzetništvo s elementima razmišljanja, kreativnosti i inovativnosti.

Ovaj kurikulum, iako je o poduzetništvu, nije fokusiran na tipične teme izrade poslovnog plana i slično. Umjesto toga, odražava najnovija dostignuća u području poduzetništva i fokusira se na kreativnost i inovativnost, kao važne aspekte uspješnog poduzeća danas.

Kurikulum je koristan alat za sve zainteresirane edukatore i služi kao kvalitetno unapređenje upravljanja znanjem u obrazovnim organizacijama, jer omogućuje jednostavno i kvalitetno umnožavanje opisanih znanja i praksi te za buduće obrazovanje i osnaživanje edukatora odraslih zainteresiranih za organiziranje/bavljenje poduzetničkim obrazovanjem s fokusom na kreativnost/inovaciju građana (s redovnim i smanjenim mogućnostima) u našim zajednicama.

Ovaj kurikulum se sastoji od nastavnih planova i programa za edukatore, koji se sastoje od sljedećih elemenata/tema i odgovarajućih sažetaka sesija s korisnim resursima:

o Aktivnost dobrodošlice
o Uvod i aktivnosti za izgradnju grupe
o Dijeljenje iskustava o (ne)zaposlenosti i programima izgradnje kreativnosti koji postoje za razvoj poduzetništva građana
o Poduzetnički način razmišljanja i kreativnost
o Razvoj inovativnih i kreativnih vještina
o Kreativno rješavanje problema i inovativne metode razmišljanja I i II

Storyboarding
Umne mape
Grupno skiciranje
Word Banking
S.C.A.M.P.E.R.
S.W.O.T.analiza
Šest šešira za razmišljanje
ZeroDraft
Umrežavanje mozgova
Preispitivanje pretpostavki
Želje
Alter-Egos/Heroji
Prisilne veze
Obrnuti Brainstorming
Brain-Writing.
o Metodologija kazališta improvizacije
o Metodologija grafičkog snimanja i grafička facilitacije
o Metodologija gejmifikacije I i II
o Metodologija avanturističkih soba
o Programi obrazovanja odraslih za razvoj poduzetničkog načina razmišljanja u našim zajednicama – Vještine kreativnosti i inovativnosti
o Predstavljanje radionica, povratne informacije, konzultacije i daljnji resursi o Evaluacija i završetak obuke

O2 vodič s kurikulumom “Korištenje kreativnih metoda za razvoj inovativnih i kreativnih vještina za poduzetništvo odraslih s niskim osnovnim vještinama” je napisan na engleskom jeziku i preveden je na njemački, srpski, švedski i hrvatski jezik.