Osnaživanje omladinskih radnika na temu neformalnog obrazovanja

Udruga Ringišpil 8, zajedno s Youth Power organizacijom, je organizirala Erasmus+ trening kurs “How to design a learning experience” u Zadru u razdoblju od 13. do 20. rujna na kojem se okupilo 25 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Švedske kako bi upotpunili svoja znanja i vještine u području rada s mladima i neformalnog obrazovanja, istražujući korak po korak kako razviti obrazovnu aktivnost.

Glavni cilj ovog treninga je bio podržati omladinske radnike i trenere te razviti njihove kompetencije kao trenera/edukatora neformalnog obrazovanja za mlade koji bi mogli u budućnosti pružiti obuku za drugo osoblje, omladinske organizacije, omladinske radnike i vršnjačke edukatore o razvoju uspješnih aktivnosti mlade.

Desetodnevni trening započeo je s osnovnim činjenicama o omladinskom radu i YouthPass-u, a nakon toga fokus su bile edukativne aktivnosti i njihov razvoj koje su uključivale ciljane skupine, ciljeve te metode i tehnike rada u neformalnom obrazovanju mladih. Posljednjih nekoliko dana sudionici su bili podijeljeni u grupe i imali su zadatak kreirati vlastite radionice koristeći znanja koja su stekli na ovom trening kursu. Zadnji dan bio je rezerviran za YouthPass ceremoniju i razgovor o cijelom programu i lijepim trenucima koji su obilježili ovu aktivnost.

Ciljevi treninga su bili:

  • Poboljšati suradnju između omladinskih radnika i organizacija
  • Istražiti različite vrste učenja
  • Istraživanje i rasprava o različitim pristupima edukativnih aktivnosti naših partnerskih organizacija
  • Istraživanje potreba ciljane skupine
  • Istražiti kako postaviti ciljeve edukativne aktivnosti
  • Istražiti različite metode i tehnike rada u neformalnom obrazovanju mladih
  • Istražiti i upoznati osnovne elemente edukativne aktivnosti
  • Istražiti i raspravljati o tome kako se nositi s izazovima tijekom provedbe edukativne aktivnosti
  • YouthPass i 8 ključnih kompetencija

Ova aktivnost provodi se u sklopu projekta „Learning in Youth Work of 21st Century” gdje je Youth Power, zajedno s partnerskim organizacijama Carousel 8 i Institutom za razvoj civilnog društva, glavni voditelj i koordinator svih aktivnosti. Ovaj projekt je pokrenut od strane Europske unije u okviru programa Erasmus+