Edukativni trening kurs za omladinske radnike na temu medijske pismenosti

Youth Power, zajedno s nevladinim organizacijama Carousel 8 i NVO Glas, organizirao je Erasmus+ trening “Medijska pismenost u svjetlu političke participacije i angažmana u demokratskim procesima” u Splitu u razdoblju od 1. do 13. kolovoza, gdje se okupilo 30 sudionika kako bi podigli svoje kompetencije i vještine za razvoj, provedbu i evaluaciju aktivnosti rada s mladima kroz programe usmjerene na demokraciju, političko sudjelovanje i medijsku pismenost.

Trening kurs je bio usmjeren na medijsku pismenost, kako bi se unaprijedilo znanje sudionika o medijskoj pismenosti i razviti kritičko mišljenje kod mladih, kako mladi traže informacije i kako se informirati kada je u pitanju politički sustav i aktualna politička pitanja.

Trening je započeo raspravom o tome što je medijska pismenost te općenito stanjem medija i njihovom uključenošću u politiku i demokratske vrijednosti. Nakon ove aktivnosti sudionici su kroz razgovor pokušali prikazati medijsku stvarnost i svijet u kojem živimo.

Sudionici su imali priliku sudjelovati na radionicama u kojima su učili kako pravilno koristiti informacije iz medija koje, kako evaluirati izvore informacija i njihovu vjerodostojnost. Razgovarali su o povezanosti medija s politikom. Cijela radionica temeljila se na odnosu medija i politike, lažnim vijestima i alatima koje možemo koristiti za provjeru činjenica.

10-dnevni trening je završen radionicom vezanom za razvoj aktivnosti s mladima za lokalne zajednice. Sudionici su imali zadatak osmisliti vlastite ideje za svoje lokalne zajednice i prezentirati ih drugima. Završni čin ovog treninga bila je YouthPass ceremonija.

Ova aktivnost provodi se u sklopu projekta „Critical thinking and participation as a foundation of democracy in Europe” (CRITIDE) gdje je Youth Power, zajedno s partnerskim organizacijama Carousel 8 i NVO Glas, glavni voditelj i koordinator svih aktivnosti. Ovaj projekt je financiran od strane Europske unije u okviru programa Erasmus+