U Mostaru održan “Marš protiv nasilja nad ženama”

Organizacija Youth Power organizirala je uličnu akciju “Marš protiv nasilja nad ženama” povodom 16 dana aktivizma gdje se okupilo više od 60 djevojaka i mladića kako bi zajedno podigli svoj glas protiv nasilja. Akcija je održana 9.12 s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti ove globalne kampanje.

Mladi su se okupili ispred Stare Gimnazije Mostar i krenuli rutom preko Musale i Fejićeve ulice sve do Starog mosta. Noseći transparente s natpisima “Nije njena krivica”, “Nasilniku je sve oružje”, “Uvijek možeš nešto promijeniti” i “Ne znači ne”, nastojali su podići svijesti o sprječavanju nasilja nad ženama i svih oblika nasilja.

“Ovaj marš dio je kontinuirane aktivnosti koje radimo s mladima iz osnovnih i srednjih škola i fakulteta i primjer je jedne aktivističke priče gdje mladi šalju poruke protiv nasilja nad ženama i generalno šalju poruke o važnosti reagiranja na sve slučajeve nasilja kad ih vidimo”, istaknuo je program menadžer nevladine organizacije „Youth power” Nedim Mičijević.

Mičijević je naveo kako statistika govori da je između 40 i 50 posto mladih ljudi počinilo neki vid nasilja nad djevojkama ili ženama.

“To su konkretni rezultati istraživanja koje provodimo u radu s osam partnerskih škola u Mostaru i u HNK-u”, dodao je Mičijević.

Ovom uličnom akcijom mladi su poslali poruku građanima Mostara a to je da smo svi odgovorni, kao individue i društvo, kada je riječ o nasilju. Kada vidimo nasilje trebamo reagirati.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića III (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III”, koji podržavaju Vlada Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.