EU-Western Balkans Summit – transformacija globalne neizvjesnosti

Youth Power je imao priliku biti dio “EU- Western Balkans samita: transformacija globalne neizvjesnosti” koji se održao jučer u Bruxellesu. Fokus ovog samita je bio razgovor o ključnim kretanjima i kreativnim rješenjima za zapadni Balkan.

Ovaj godišnji samit vodeći je događaj našeg Balkanskog putovanja, niza događaja i članaka koji raspravljaju o ključnim događajima i kreativnim rješenjima za zapadni Balkan s ključnim dionicima. Okupljajući mnoge poznate donositelje odluka, ovaj je samit omogućio dubinsku i inovativnu raspravu o budućnosti regije i njezinim odnosima s Europskom unijom.

Zapadni Balkan se ističe kao ključni akter koji će igrati ključnu ulogu u sigurnosti i demokraciji cijelog kontinenta. Sastavljen od niza interaktivnih rasprava, ovaj summit bavio se novim izazovima, rizicima i neizvjesnostima s kojima se Zapadni Balkan susreo u ovoj godini.

Tijekom “Empowering alternative industries in the Western Balkans” sesije, Armin Čerkez, Youth Power CEO, održao je zadivljujući govor o poduzetništvu u Bosni i Hercegovini i balkanskim zemljama općenito. Naveo je sve mane našeg sustava, način na koji državni čelnici vode državu, ukazao je na rodnu neravnopravnost kada su u pitanju rukovodeća mjesta u Bosni i Hercegovini i naveo kako bi žene i mladi trebali više preuzimati te pozicije i razgovarati o bitnim pitanjima kada ja u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine.

“Postoje načini da se pomogne (pomirenje u Bosni i Hercegovini), ali na ovom pitanju morate konstantno” – bio je jedan od Arminovih citata tijekom njegovog govora.

Ova aktivnost nam je pomogla da vidimo različite poglede i perspektive na koji način možemo rješavati probleme s kojima se suočavamo. Nadamo se da ćemo zajedno pronaći načine i moguća rješenja za poboljšanje trenutne situacije u zemljama zapadnog Balkana kada su u pitanju demokracija i ekonomski prosperitet.