Biciklijada s ciljem borbe protiv pušenja

Volonteri nevladine organizacije Youth Power su 31.5.2021. godine ulicama grada Mostara organizirali biciklijadu s ciljem jačanja svijesti javnosti i građana o štetnom djelovanju duhana.

Ovogodišnja poruka kampanje je glasila „Obećanje za prestanak pušenja“ te su volonteri nastojali ovu poruku prenijeti na što bolji način. Ulična akcija je započela na Španjolskom trgu gdje su 20 volontera dijelili majice s promotivnim natpisom borbe protiv pušenja. Sljedeća aktivnost je bila bicklijada kroz grad Mostar s početkom na Španjolskom trgu. Biciklisti su vozili na relaciji Musala, Autobusna stanica, Mepas, Rondo i završna lokacija Španjolski trg i tako su podijelili poruku građanima Mostara o važnosti promocije zdravih životnih stilova i borbe protiv pušenja.

Almedina Kljako, volonter nevladine organizacije Youth Power, je istaknula važnost zdravijih životnih stilova.

„Danas želimo poslati poruku građanima Mostara o štetnosti duhana za njihovo zdravlje, pokušati im ukazati na zdravstvene i ostale rizike koji su povezani s uporabom duhana. Želimo ih potaknuti da krenu zdravijim stilom života, da vole sebe i ljude u njihovom okruženju“

Svake godine 31. svibnja obilježavamo Svjetski dan nepušenja, kojeg je potakla Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Pušenje duhana danas se smatra jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje. 

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovinakao i u okviru projekta ACT Artists Create Together, koji je podržan od strane Netherlands Enterprise Agency.