Uspješno završena ACT – storytelling aktivnost

U okviru projekta ACT – Umjetnici Stvaraju Zajedno, uspješno smo završili ACT – Historytelling dio projekta. 

Tokom dvije i pol godine, mnogobrojnih radionica i događaja, prikupili smo 161 video – priču. 

Učesnici su bili mladi ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. Tokom radionica koristili smo metodologiju udruge HistoryNow, Nizozemske partnerske organizacije. Učesnici su dobili set kartica za pripovijedanje, cjelovite upute o njihovom korištenju kao i pisane i video tutorijale. 

Pitanja koja su korištena tokom radionica i za snimanje kratkih video priča su bila ista za sve učesnike unutar jedne države, kao i za učesnike u drugim partnerskim državama na projektu ACT – Holandija, Albanija, Maroko i Gruzija. Jedan od ciljeva ovakvog pristupa i istih pitanja za sve učesnike jeste i pronalaženje zajedničkih osobina, želja i iskustava bez obzira na nacionalnost, etničku pripadnost ili religiju učesnika. 

Na kraju, 800 priča koliko je prikupljeno u svim partnerskim državama bit će arhivirano i otvoreno 50 godina od danas kako bi se postigao retrospektivan pregled u lični život i priče ljudi.

Ovim putem se zahvaljujemo svim učesnicima koji su bili dio ove priče. 

Odabrane video priče možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=DkKm_ab8H9I&list=PLBn1Mvbme8QCBXrFuSMPCj6SzgG_1TQb8