Prihvaćanje različitosti kroz sportske i edukativne aktivnosti

Youth Power je organizirao još jedan Erasmus trening “Youth sport work for reconciliation and acceptance of diversity”u Mostaru u periodu od 7.3 do 15.3.2020. godine. Cilj treninga je bio izgraditi kapacitete omladinskih (radnih) organizacija, njihovih omladinskih radnika u neformalnom obrazovanju za omladinski sportski rad koji je usmjeren na pomirenje i prihvaćanje različitosti među mladima u našim zajednicama i poticanju kreativnog korištenja sporta i aktivnosti u omladinskom radu.

Sudionici su imali priliku tijekom treninga da saznaju više o novom konceptu omladinskog sportskog rada. Ovaj novi koncept podrazumijeva uključivanje sporta i sportskih aktivnosti u edukativni rad s mladima. Glavna poenta uključivanja sportskih aktivnosti u edukativni rad je vratiti zabavu u učenje koja se dešava među mladima tijekom ovakvih aktivnosti. Na početku treninga sudionici su aktivno radili na izgradnji svoje grupe. Nakon teambuilding aktivnosti, sudionici su zajedno s trenerima vodili razgovore o tome šta znači prihvaćanje različitosti i šta znači pomirenje. Dakle cilj ovih razgovora je bio pokazati sudionicima kako se sportske i edukativne aktivnosti mogu koristiti u svrhu promoviranja pomirenja i prihvaćanja različitosti. Sudionici su zadnja četiri radna dana imali priliku razvijati svoje vlastite edukativne radionice koje će provoditi u svojim lokalnim zajednicama.

Ovaj trening je dio aktivnosti projekta „Creativity in youth sport work for reconciliation and acceptance of diversity” koji se sastoji od dva dijela. Prvi dio projekta je trening ““Reconciliation youth work in post-conflict areas”koji se održao u Novom Sadu u studenom/novembru 2019.godine. Na ovom treningu naglasak je bio stavljen na koncepte i vrijednosti omladinskog rada na pomirenje i prihvaćanje različitosti.

Drugi dio projekta je trening “Youth sport work for reconciliation and acceptance of diversity” koji se održao u Mostaru u prethodno navedenom periodu. Na ovom trening tečaju nastojalo se fokusirati na korištenje sportske metodologije u omladinskom radu s ciljem promocije pomirenja i prihvaćanja različitosti.