„Nek’ ti svaki dan bude 8.mart“

Nek’ ti svaki dan bude 8.mart – poručili su učenici iz naših sedam partnerskih škola

Youth Power zajedno sa sedam partnerskih škola su u ponedjeljak 9.ožujka/marta organizirali akciju povodom Međunarodnog dana žena. Svaka škola je posebno organizirala ovu akciju u svojim prostorijama gdje su nastojali razveseliti učenice i profesorice cvijećem, slatkišima i inspirativnim porukama žena koje su ostavile trag u svom djelovanju i postigla velika postignuća kroz povijest.

Ovom akcijom se nastojalo podsjetiti društvo da smo svi ravnopravni i da bi se trebali zajedno boriti protiv svakog oblika diskriminacije.

Sve akcije, uključujući i ovu povodom Međunarodnog dana žena, koje su pripremljene za ovu godinu su isplanirane na treninzima za učenike i pedagoge iz sedam srednjih škola s kojima surađujemo. Učenici su na ovim treninzima imali priliku sami kreirati i pripremati kampanje za ovu školsku godinu te su radili na usavršavanju svojih vještina kako bi nastavili educirati svoje vršnjake u školama na teme prevencije rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravijih životnih stilova među mladima.

Mladi vršnjački edukatori su ovom akcijom dokazali da su više nego spremni provoditi sami kampanje u svojim školama. Sljedeća akcija koju planiramo provoditi zajedno održat će se sljedeći mjesec povodom  Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative) : “Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.