Razmjena mladih: Eliminirajmo diskrimaciju i nasilje među mladima

Youth Power je imao priliku sudjelovati na razmjeni mladih “Free Your Mind” u Zagrebu u periodu od 18.6 do 28.6.2019. godine. Na ovom projektu mladi su imali priliku istražiti kako predrasude i stereotipi nastaju i koji je njihov utjecaj.

 

Stereotipi i predrasude su štetni jer ignoriraju činjenicu da svaki pojedinac ima svoje sposobnosti, snage, slabosti, želje, misli i osjećaje. Čak i ako je stereotip točan u određenim situacijama, postavljajući nekog prema dole ili djelovati diskriminirajući , ne potiče tu osobu da uspije. Cilj ovog projekta je bio ukloniti stereotipe i predrasude među mladima te raditi na promociji tolerancije, prihvaćanja i socijalne uključenosti.

Ostali ciljevi projekta su bili:

  • Podići svijest o štetnom utjecaju stereotipa i predrasuda te smanjenju diskriminacije i nasilja među mladima. Sudionici su naučili o predrasudama, stereotipima i diskriminaciji. Kritički su razmišljali o prevalenciji ovih fenomena u društvu protiv različitih skupina kao što su žene, Romi, LGBT osobe ili izbjeglice, kao i uzroke tih predrasuda i stereotipa.
  • Naučiti o utjecaju moderne tehnologije koja može utjecati na razvoj stereotipa i predrasuda. Moderna tehnologija, prije svega Internet, je otvorila nove načine u borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije, ali stvorila nove mogućnosti za nasilje i diskriminaciju. Sudionici su imali priliku naučiti kako su profili društvenih medija i njihov „virtualni identitet“ dio njihovog osobnog procesa. Razgovarali su o tome kako bezobrazni komentari i mržnja na internetu može stvoriti krizu samopouzdanja.
  • Poboljšati sposobnosti partnerskih organizacija za provedbu aktivnosti neformalnog obrazovanja