Prvi koordinacioni sastanak partnerskih organizacija

Prvi koordinacioni sastanak partnerskih organizacija u sklopu novog projekta na kojem smo partneri, održan je 25. i 26.januara,u Sarajevu u hotelu Hollywood. Sastanak je održan u sklopu projekta “Sveobuhvatni pristupi uključivanja mladića i medija u prevenciji nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini”. Partnerstvo koje uključuje Youth Power, Asocijaciju XY, CARE NWB, Perpetuum mobile Banja Luka prošireno je na četiri nove organizacije i to Otaharin Bijeljina, Forum Tetar Istočno Sarajevo, Nova vizija Novi Travnik i Klub La Vie Livno koje će biti odgovorni za aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Voditeljica organizacije Klub La Vie Ankica Baković navodi da je jedan od ciljeva sastanaka bio jačanje kapaciteta pridruženih partnera kako bi što kvalitetnije organizovali, sprovodili i kontinuirano unaprijeđivali aktivnosti na polju prevencije i promocije rodne ravnopravnosti.

Direktor Forum Teatar Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić smatra da ovim projektom proširi aktivnosti i mogućnosti da Forum Teatar postane lider u segmentu prevencije nasilja i rada sa mladim ljudima u regiji Istočno Sarajevo. Projekat je koncipiran tako da mladi ljudi koji prođu kroz njega mijenjaju ponašanje u jednom pozitivnom pravcu kada je u pitanju problem koji se pojavljuje.

Izvršni direktor NVO „Otaharin” Bijeljina Dragan Joković iskazao je zadovoljstvo zbog činjenice da je UN WOMEN ured BiH prepoznao i podržao metodologiju koja je dala rezultate prošlih godina, kada je u pitanju prevencija nasilja. Otaharin radi na vršnjačkim edukacijama mladih, osobito na uključivanju marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina sa gledištem na romsku nacionalnu manjinu. “Uključit ćemo romske edukatore u projekat i to će nam pomoći u ostvarenju naših ciljeva”, kazao je Joković.

 

Informacije preuzete sa stranice Asocijacije XY.