Trening o strateškom planiranju okupio je 33 sudionika iz raznih europskih zemalja

Posljednjih deset dana bili smo u Zadru na Erasmus + treningu “Strateško planiranje – korak po korak”. Glavni cilj projekta bio je osnažiti omladinske radnike i vršnjačke edukatore kroz poboljšanje njihovih vještina i kompetencija u području strateškog planiranja koje će kasnije dovesti do poboljšane strateške vizije i razvijene planove za svaku organizaciju. Trening kurs je okupio 33 sudionika iz različitih europskih zemalja kao što su Hrvatska, Njemačka, Srbija, Slovenija, Švedska.

Projekt se sastoji od dvije glavne aktivnosti: trening kurs i evaluacijski sastanak. Najmanje polovica sudionika ovog treninga bit će pozvana da sudjeluje u evaluacijskom sastanku, nakon odrađenih aktivnosti u lokalnim zajednicama.

Na početku treninga, sudionici su se međusobno upoznavali. Razgovarali su o svojim nevladinim organizacijama, ciljevima ovog treninga i iščekivanjima od ove edukativne aktivnosti. Prvog vikenda imali smo priliku posjetiti neke dijelove Zadra i organizirali smo interkulturalnu večer gdje smo okusili mnoga jela iz raznih zemalja. Već treći dan trening kursa smo detaljnije krenuli obrađivati temu strateško planiranje kroz razne edukativne radionice, razgovarali smo o procesu strateškog planiranja i tko sve treba biti uključen u strateško planiranje. Obradili smo dvije edukativne radionice o dionicima i SWOT analizi.

Nakon edukativnih radionica o strateškom planiranju i SWOT analizi, razgovarali smo o alatima koji se koriste za strateško planiranje. “PESTLE”, “Two simple questions”, “Portfolio analysis” and “Priorisation exercise” bili su alati o kojima smo razgovarali. Tijekom tih radionica sudionici su naučili razumjeti sve vanjske čimbenike koji mogu utjecati na rad njihovih organizacija, razgovarali smo o misiji, viziji i vrijednostima organizacija i naučili kako ih reevaluirati, naučili su analizirati trenutne, prošle i sadašnje projekte / programe nevladinih organizacija. Na posljednjoj radionici naučili su istražiti koje su aktivnosti (prema misiji i vrijednostima NVO) najvažnije za nas. Ova cjelokupna aktivnost je zaključena s “What’s YouthPass” aktivnošću i evaluacijom cijelog treninga.

Ciljevi treninga bili su:

  • poboljšati suradnju između omladinskih radnika i organizacija
  • poboljšati lokalni i međunarodni timski rad upoznavanjem faza grupnog razvoja i kako komunicirati na asertivan i učinkovit način
  • dijeliti informacije o našim organizacijama, njihovim vizijama, misijama i vrijednostima
  • upoznati važnost procesa strateškog planiranja i kako i zašto to može koristiti našim organizacijama
  • Osigurati omladinskim radnicima praktične alate strateškog planiranja koje će moći koristiti u budućnosti i koji će doprinijeti njihovom profesionalnom razvoju i razvoju organizacija
  • istražiti Erasmus + program kao alat koji može pomoći u postizanju ciljeva našeg strateškog planiranja