12 aktivnosti koje su obilježile našu 2021. godinu

Nadamo se da je vaša 2021. godina bila ispunjena ljubavlju, srećom i zdravljem. Nadamo se da ste sve vaše želje ispunili ili barem dio njih tako da imate nešto i za sljedeću godinu. Naša 2021. godina je bila godina trening tečajeva, novih projekata i kampanja koje smo provodili i organizirali. Od mnogih aktivnosti koje smo proveli ove godine, mi smo odlučili izdvojiti 12 događaja/aktivnosti za koje smatramo da bi bili zanimljivi vama. Podsjetimo se zajedno što smo sve to uradili u ovoj godini:

1. Valentinovo (Valentine’s day) 14.2.2021.

Smatramo da se ljubav treba slaviti svaki dan ali nema ljepšeg dana za obilježiti tu predivnu pojavu na Dan zaljubljenih. Ove godine smo mostarsko nebo obojali crvenim balonima i građane Mostara smo podsjetili da se trebaju voljeti svaki dan, bez obzira na naše različitosti.

2. Svjetski dan nepušenja (World No Tobacco Day) 31.5.2021.

Na ovaj dan, koji redovito obilježavamo, želimo podići svijest javnosti o štetnosti koju duhan može uzrokovati na vaše zdravlje. Već nekoliko godina radimo na promociji zdravih životnih stilova i ove godine smo se odlučili za biciklijadu s ciljem borbe protiv pušenja.

3.Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga (International Day Against Drug Abuse) 26.6.2021.

„Izaberite život, a ne drogu“ je bila glavna poruka ove kampanje. Ulična akcija je imala za cilj jačanje svijesti građana o štetnostima koje droge mogu izazvati i o problemima koje ova ovisnost izaziva za pojedinca i za cijelu zajednicu.

4. Youth Power Staff Retreat Turkey (17.7 – 21.7)

Pokraj svih trening tečajeva, edukativnih radionica i kampanja koje organiziramo stignemo se i malo zabaviti i opustiti. Ove godine cijeli Youth Power tim je proveo tri dana u Turskoj, u gradu Antalya.

5. Trening kurs „Volunteering is strength“ i trening kurs „HandinHand: Learning through Volunteering“ (28.7.2021. – 20.8.2021.)

Ove godina je definitivno godina trening tečajeva koje smo organizirali u sklopu Erasmus+ programa. Izdvajamo prvo dva koja su slična tematikom i koja se odnose na volonterstvo. Volonterizam gradi zajednicu, prekida samoću, podupire socijalizaciju, stvara prijateljstva i pruža bolje poslovne aspekte. Ovo su jedni od razloga zašto smo organizirali ova dva trening tečaja. Više o treninzima i što smo točno radili i koji su bili ciljevi treninga možete pronaći na našoj web stranici.

6. Besplatno savjetovalište Youth Power (6.9.2021.)

Youth Power od samog početka svog djelovanja fokusira svoj rad na temu mentalnog zdravlja i stoga smo ove godine odlučili otvoriti „Besplatno savjetovalište za mlade Youth Power“ s glavnim ciljem pružanja psihološke pomoći i podrške mladima. S ovim projektom smo započeli u devetom mjesecu ove godine i već savjetovalište već bilježi velik odaziv mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

7. European Young Leaders (10.9.2021.)

Ovaj program je uvijek bio instrument povezivanja mladih talenata u Europi s ciljem ohrabrivanja novih generacija da potaknu regeneraciju različitih vrsta vodstva. Ove godine smo imali priliku biti dio ovog programa koji se događao u Belgiji, Brussels.

8.  Međunarodni dan mira (International Peace Day) 22.9

„Neka svi ratovi ovog svijeta odlete i nestanu, poput ovih prelijepih fenjera. Učinimo ovog mračno nebo svijetlim danas, pokušajmo ovo svake noći svakog dana. Pozivamo sve sanjare da nam se pridruže, sanjajmo svi zajedno. Možda će ostali učiniti isto…“ je bila glavna poruka ove ulične akcije koju smo organizirali u Mostaru na Starom mostu. 

9. Colombia & Ecuador (28.9 – 7.11)

Kao što smo prethodno već spomenuli, 2021. godina je godina edukativnih treninga. Ove godine smo imali priliku posjetiti Kolumbiju i Ecuador i sudjelovati na dva različitia edukativna treninga. Glavni cilj oba treninga je bio pozitivno interkulturalno prihvaćanje i učenje o važnosti timskog rada i izgradnje mira. Više o trening tečajevima, možete pročitati na našoj web stranici.

10. Projekt „Become Bold“  (20.10)

BOLD je projekt Američke ambasade u BiH kojim se mladim ljudima u dobi od 18 do 35 godina širom BiH pružaju prilike da postanu lideri. Ove godine, u desetom mjesecu, u sklopu „Become Bold“ projekta organizirali smo edukativni trening za 40 mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. Glavni cilj treninga je bio naučiti mlade o tome što je projekt, što je projektni ciklus i kako menadžerirati projekt. Kroz praktičan rad i edukativne radionice, imali smo za cilj unaprijediti vještine mladih kako bi sami znali napisati projekt. 

11. Youth Power Great Minds Meeting (26.11)

Youth Power Great Minds Meeting je jedan od najljepših događaja koje smo organizirali ove godine. Ukupno 40 ljudi, od toga naše partnerske organizacije i prijatelji, su se okupili u Berlinu s ciljem stjecanja novih poznanstava i partnerstva i diskusija o aktualnim problemima unutar Europe i njihovo rješavanje. Glavni cilj konferencije je bio promjena negativnih percepcija u društvu. 

12. Globalna kampanja „16 dana aktivizma“ (25.11. – 10.12.)

Svake godine redovito obilježavamo ovu globalnu kampanju raznim aktivnostima. Uvijek nastojimo na što drugačiji i bolji način privući pažnju javnosti i podsjetiti ih na važnost ove globalne kampanje a to je prevencija nasilja nad ženama i prevencija svakog oblika nasilja. Ove godine smo organizirali tri kampanje, jedna s nazivom „Obojimo svijet u narančasto“ koja se odvijala na Starom mostu gdje su volonteri i učenici iz osam srednjih škola s kojima surađujemo pustili u zrak stotine narančastih balona.