Mladi Mostarci zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama

Nevladina organizacija Youth Power, zajedno sa osam partnerskih srednjih škola iz Mostara, obilježila je globalnu kampanju „16 dana aktivizma“ uličnom akcijom pod nazivom „Obojimo svijet u narančasto“ koja se održala 10.12.2021. godine na ulicama grada Mostara. Mladi su imali za cilj ovom akcijom podići svijest građana o važnosti ove globalne kampanje i njenog značenja a to je prevencija nasilja nad ženama i prevencija svakog oblika nasilja.

Volonteri i učenici su marširali ulicama grada Mostara noseći narančaste majice, kišobrane i balone nastojeći podići svijest građana o problemu nasilja koji je zastupljen u cijelom svijetu. Zadnja lokacija je bila Stari most gdje su mladi pustili stotine narančastih balona u zrak.

„Svi zajedno smo odgovorni kao društvo, kada je u pitanju nasilje, i svi zajedno bi trebali reagirati kada vidimo nasilje i raditi na njegovu sprječavanju“ je glavna poruka ove akcije koju su mladi htjeli poslati u javnost.

Nakon ulične akcije mladi su imali priliku sudjelovati na kreativnoj radionici „Kako isključiti seksualno nasilje“ koju su organizirali UN Women Bosna i Hercegovina. Mladi iz Budi Muško Kluba Mostar su imali priliku podijeliti svoj dugogodišnji rad na prevenciji nasilja, promjeni stavova i stvaranju sigurnog i rodno ravnopravnog okruženja kroz edukativne aktivnosti koje organiziraju. 

David Saunders, predstavnik UN Women, je pozdravio spremnost mladih, posebno mladih muškaraca, koji su spremni da preuzmu aktivnu ulogu u borbi protiv seksualnog nasilja i borbi za rodnu ravnopravnost. 

„Budućnost društva u Bosni i Hercegovini je u rukama mladih koji imaju priliku promijeniti stavove i reakcije svoje okoline, i koji mogu odlučiti žele li kreirati društvo bez predrasuda, stigme i nasilja“ – rekao je Saunders.

Youth Power redovito svake godine obilježava „16 dana aktivizma“ kroz razne ulične akcije i online kampanje. Pokraj ulične akcije koju su organizirali i edukativne radionice kojoj su prisustvovali, u suradnji sa udruženjem „Žena BiH“, napravljen je video koji predstavlja priče dviju žena. Priča žene koja je preživjela nasilje i priča žene koja nije preživjela nasilje. Svaka od njih je odgovorila na pitanja vezana za temu nasilje nad ženama, njihova perspektiva i iskustva. Video možete pogledat na sljedećem linku: 

Aktivnosti su realizirane u okviru projekta Inicijativa mladića III (YMI – Young Men Initiative): “ III (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Budućnost za mlade: Mladi kao lideri obrazovanja životnih vještina na Balkanu”, koji je podržala Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.