Nastavak uspješne i dugogodišnje suradnje s osam srednjih škola s područja HNK

Početkom nove školske godine Youth Power je potpisao memorandum o suradnji u sklopu programa “Inicijativa mladića” sa osam partnerskih srednjih škola iz područja HNK. Potpisivanje ovog memoranduma označava dugu i uspješnu suradnju nevladine organizacije Youth Power i osam partnerskih srednjih škola s tog područja.

U periodu od 15.10 do 7.11 Youth Power je organizirao niz sastanaka sa direktorima i direktoricama iz osam srednjih škola sa područja HNK/HNŽ. Cilj svakog sastanka je bio dogovoriti suradnju i aktivnosti u sklopu programa “Inicijativa mladića” do kraja 2023. godine. Nakon potpisa memoranduma, započeli su dogovori o slijedećim koracima. Prva aktivnosti je uključivala početno istraživanje koje je obuhvatilo više od 700 učenika iz osam srednjih škola s kojima surađujemo.

Treća faza (2021-2023) je fokusirana na kreiranje opipljivih i dugoročnih sistematskih rješenja, a ključna će biti zvanična integracija Programa Y (za srednje škole) i Programa E (za više razrede osnovnih škola) kao dio obaveznog nastavnog plana i programa nakon završetka projekta u cijeloj Bosni i Hercegovini kao rezultat intenzivne saradnje sa ministarstvima obrazovanja (Ishod 1). CARE, Youth power i ostali partneri Institute for Population and Development iz Sarajeva i Institut Perpetuum Mobile iz Banjaluke nastavit će da grade projekat na dostignućima prve dvije faze i da osiguravaju realizaciju adekvatnih rješenja koja će trajati i nakon završetka projekta.

Rodno transformativno programiranje u okviru projekata Inicijativa mladića započetih 2006. godine i podržanih od strane Švicarske agencije dalo je izuzetan doprinos omogućavanju pozitivnih i mirnih društava i zdravog okruženja za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića III (YMI – Young Men Initiative): “ III (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Budućnost za mlade: Mladi kao lideri obrazovanja životnih vještina na Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans