Održana online konferencija na temu medijske pismenosti

Nevladina organizacija Youth Power je organizirala online konferenciju na temu „Vrste medija i medijska pismenost“ 29.1.2021. godine s ciljem educiranja javnosti o tome što medijska pismenost podrazumijeva, koje vrste medija danas imamo i kako se boriti protiv lažnih vijesti. Konferencija je organizirana u sklopu projekta ACT – Artist Create Together. 

Naši predavači Gabrijela Arapović, Ismir Hero i Nahla Muradbašić su nam pobliže objasnili sve najbitnije na prethodno navedenu temu. Prema našim predavačima važno je kritički čitati tekst, preispitati vjerodostojnost navedenih informacija protivno samom čitanju teksta i bezuvjetnom prihvaćanju činjenica. Jedan od najvažnijih alata u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija je razvoj medijskih kompetencija i medijske pismenosti samih medijskih korisnika. 

Nahla je svoj govor usmjerila ka utjecaju glazbe i poznatih ličnosti u medijima, Gabrijela je govorila o sve većoj prisutnosti „clickbaita“ čiji su naslovi napisani tako da u čitatelju izazovu intrigu i želju da pročita članak. Ismir je napravio podjelu tradicionalnih i novih medija i objasnio njihove mane i prednosti.

Na interaktivnoj diskusiji predavači i sudionici su razgovarali o mnogim pitanjima poput toga koliko je istraživačko novinarstvo zastupljeno u Bosni i Hercegovini, možemo li danas prepoznati objektivne medije, kako zaštiti svoja autorska prava, kakav je utjecaj i kakve su posljedice dezinformacija na ljude i kakav je općenito utjecaj socijalnih medija na mlade. 

Na kraju konferencije predstavili smo buduću glazbenu nadu Anitu Šunjić. Njen rad možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=yhOM74_AAqg