ŽIVOT U DOBA KORONE – KAKO (P)OSTATI MENTALNO ZDRAV

Autor: doktorica psihologije Dijana Ivanišević

Ovu izolaciju nismo birali sami. Ovu nemogućnost slobode kretanja po ovom divnom, sunčanom vremenu također nismo izabrali sami. Jer ovo nije proljetni raspust na koji znamo kada ćemo otići i na koji obično jedva čekamo otići i napokon se odmoriti od ranog ustajanja i gomile nastave, učenja i testova. Ova izolacija nas nije pitala ni za vrijeme početka, ni za vrijeme završetka, a čim nije svojevoljno izabrana, ne može biti ni laka. Tačnije, ljudima u svim razvojnim periodima vrlo teško pada jer je to jednostavno prirodno. Izgubili smo svoju rutinu. Bila ona dobra ili loša bili smo naviknuti na nju, a onda se odjednom, preko noći sve moralo promijeniti. A izgubili smo još nešto, što je za mlade možda i važnije od bilo čega drugog. Izgubili smo osjećaj slobode, kontrole i predvidivosti naše svakodnevnice koja nam je pomagala da lakše živimo i koliko-toliko uspješno se nosimo s užurbanim načinom života, vječitim manjkom vremena i stresom koje veliki broj nastavnih i vannastavnih aktivnosti sa sobom nosi.

Bilo kako bilo, evidentno je da „život u doba korone“ nosi velike prijetnje i po fizičko zdravlje i po mentalno zdravlje svih nas. Ipak, nije sve tako crno. Nasuprot tome, poznato je da u svakoj lošoj, negativnoj situaciji postoji bar nešto dobro i pozitivno, ukoliko se želimo potruditi da sagledamo širu sliku, bolje razmislimo o cjelokupnoj situaciji i uprkos svemu pronađemo i neki pozitivni aspekt, koliko god on malen i naizgled beznačajan bio. Također, dobra vijest je i to što baš uvijek možemo napraviti neki izbor, preduzeti neku akciju i računati na nečiju podršku jer ma koliko bezizlazno i beznadežno djelovalo, neko rješenje uvijek postoji… Nismo sami. A nismo ni bespomoćni, ukoliko tu poziciju ne izaberemo sami i ukoliko je svojevoljno ne nametnemo sebi jer šta god da nas u životu snađe, i mi s druge strane imamo mogućnost da se snađemo. 

U skladu s tim, šta je to što ipak možemo učiniti da očuvamo ili čak i unaprijedimo svoje mentalno zdravlje, bez obzira na to što se trenutno nalazimo u jednom poprilično zahtjevnom i stresnom periodu? Slijedi nekoliko savjeta i smjernica za (samo)pomoć!

  • 1. Prestanite previše pretraživati i prikupljati beskonačno mnogo informacija i vijesti o aktuelnom virusu. Jer dobro je biti informisan o situaciji, ali je u isto vrijeme potrebno i znati da pretjerivanje u pretraživanju čini da se osjećamo pasivno i paralizirano, a ne ustrajno i spremno za akciju. Zato, ako već niste, cenzurišite svoje kanale informisanja i birajte samo provjerene izvore, kojima možete ukazati svoje povjerenje. I što prije se oduprite svakom obliku potrebe da često provjeravate broj novozaraženih i trenutnu situaciju. Također, zapamtite da je uredu biti informisan i „zdravo“ zabrinut jer jedino iz te pozicije možemo djelovati i napraviti sve ono što je u našoj moći. Npr. možemo poštovati naredbe i preporuke nadležnih institucija, te na taj način svojom odgovornošću zaštititi i sebe i druge, i spriječiti širenje ove pošasti. Ipak, nije uredu biti preinformisan i prezabrinut i paničan, jer iz te pozicije ne možemo učiniti ništa konstruktivno. Tačnije, možemo samo tapkati u mjestu ili se vrtiti u začaranom krugu prepunom (dez)informacija, te se osjećati potpuno dezorjentisano i bespomoćno, a to je ono što nam sada zapravo najmanje treba. Zato, mudro birajte svoje izvore aktuelnih informacija i ostanite informisani, ali ne prezabrinuti, kako biste mogli mogli nešto konstruktivno učiniti i biti bar korak bliže ka okončanju ove neugodne i ograničavajuće situacije. 
  • 2. Potrebno je što prije prihvatiti trenutnu situacije i potruditi se da se u što većoj mjeri zaista adaptiramo na nju jer će nam tako biti mnogo lakše da je smireno „preživimo“, uz ponavljanje sebi da i ona mora proći. Jer sve bude i prođe pa će tako i ova situacija. A uz sve sposobnosti i resurse koje i sami često zaboravljamo, uspjećemo zajedno izgurati i ostati zdravi i jaki, bez obzira na sve.
  • 3. Korisno je živjeti dan po dan, korak po korak, bez velikih planova. I da pri tome što više živimo u „ovdje i sada“, a planiramo za budućnost.
  • 4. Izolacija je iznenadno smanjila broj naših obaveza i donijela nam skoro pa svo vrijeme ovog svijeta. Ipak, s tom novonastalom situacijom koliko god ona na prvi pogled djelovala privlačno, nije se lako snaći, ali naravno nije ni nemoguće. Stoga je vrlo važno da se potrudite da kreirate svoju novu dnevnu rutinu, te da isplanirate i osmislite svoje vrijeme za rad i učenje putem online platformi i vrijeme za odmor, kako biste što prije povratili prijeko potrebni osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Pri tome je također potrebno što više prihvatiti da, ma koliko to želili, ipak ne možemo sve kontrolisati, a ova situacija je samo još jedan od dokaza za to.
  • 5. Samoizolacija pruža više vremena za „rad na sebi“. Iskoristite to i zapitajte se: Koje aspekte sebe i svog života odavno želite promijeniti, a konstantno ih odgađate zbog nedostatka vremena za to? Koje nove vještine želite usvojiti? Šta sve možete učiniti od kuće, koristeći razne online platforme? Koje kvalitetne kanale možete pratiti i na taj način nešto novo saznati, te u narednim danima to nastojati i primijeniti? Koje nove pozitivne navike za rad na sebi želite steći? Možda napokon možete pokušati s jogom ili meditacijom, vizualizacijom ili fokusom na pozitivno, boljom regulacijom emocija ili više zahvalnosti? Ili se možete više posvetiti svom duhovnom rastu i razvoju, dati više vremena i više sebe prakticiranju duhovnih praksi. Jer tipičnih izgovora tipa… Nemam dovoljno vremena ili novca, ili … Od ponedjeljka ću, zaista više nema. A ni ograničenja nema, pa je izbor sada zapravo samo vaš.
  • 6. Iskoristite svoje vrijeme na pravi način – educirajte se. Potrudite se da to budu neke konkretne aktivnosti jer nam takve aktivnosti pružaju osjećaj stabilnosti i pomažu da se osjećamo korisno. Zato, iskoristite trenutnu dostupnost raznih online edukacija – stranih jezika, informatičkih vještina i sl., od kojih su neke sada, u ovim uslovima, i besplatne, dok se druge kreću po znatno nižim cijenama nego inače. Pokušajte transformisati što više negativnih aspekata u pozitivne, a jedan od načina da iz ove realno loše situacije izvučete bar nešto dobro i korisno je svakako ulaganje svog vremena i truda u sebe i svoje znanje. 
  • 7. Ovo slobodno vrijeme koje zapravo niste ni tražili, ni očekivali, ipak možete učiniti zanimljivijim tako što ćete u svoju dnevnu rutinu uključiti i neke fizičke aktivnosti. Naime, opštepoznato je da svaki oblik fizičke aktivnosti djeluje pozitivno na naše fizičko i mentalno zdravlje, a izbor odgovarajuće aktivnosti je samo vaš. Dakle, to može biti bilo kakva aktivnost koju je moguće raditi i kod kuće, a važno je samo da vas ona privlači i da osjećate da vam prija. Također, ovo vrijeme možete popuniti i čitanjem knjiga koje odavno skupljaju prašinu negdje na policama vašeg ormara i čekaju da napokon budu pročitane, kao i na slušanje muzike koju ste volili, a niste dugo slušali ili preslušavanje nekih noviteta koje niste stigli preslušati. Mogućnosti su zaista brojne, a na vama je da eksperimentišete i prepoznate šta je to što vama lično najviše odgovara i pomaže da se umirite i u ovom teškom vremenu osjećate bar malo bolje. A kada shvatite koja je to aktivnost, nemojte da ostane samo na tome nego se potrudite se da ona postane neizostavan dio vaše nove svakodnevnice.
  • 8. Dogovorite online kafu ili čaj s prijateljima svaki dan u odgovarajuće vrijeme. Povežite se preko neke aplikacije, pokrenite grupni chat ili video poziv i „kafenišite ili očajavajte“ zajedno. Jer sve je lakše i ljepše zajedno. Također, ako vidite da je nekome trenutno teško nešto više nego vama ili ostalima iz vaše okoline potrudite se da budete uz njega/nju, da mu/joj budete podrška, iako trenutno niste s tom osobom. Pokušajte ju zaista aktivno saslušati i ohrabriti da lakše prođu kroz ovaj cjelokupan proces promjene i oporavka od novonastale situacije. I imajte na umu da ako se iskreno potrudite da nekome pomognete, time zapravo istovremeno pomažete i sami sebi. Dakle, vrijedi. Također, možete se zapitati i s kojim ljudima ste se udaljili i prestali komunicirati zbog viška obaveza i manjka vremena, a nedostaju vam. Sada je pravo vrijeme da im se javite i obnovite kontakt u virtuelnom svijetu, do prvog novog susreta „uživo“.
  • 9. Ova samoizolacija nam je dala i više vremena za razmišljanje o sebi i svom životu, kao i za preispitivanje ličnih vrijednosti, stavova, uvjerenja i navika. Zato zastanite u ovom trenutku, šta god da radite, i postavite sebi nekoliko jednostavnih, a vrlo važnih pitanja: Koga želite imati u svom životu? Ko vam je bio važan „prije korone“, a vrlo vjerovatno će biti važan i „posle korone“? Kome treba više da se posvetite? Oko kojih odnosa više da se potrudite? Šta želite ostvariti u životu, a šta imate? Koliki je sklad ili nesklad između to dvoje? Ipak, koje korake možete napraviti da biste bili bar korak bliže svojim ciljevima? Kakav plan možete napraviti i koji to konkretan korak možete preduzeti? Na čemu je inače vaš fokus i gdje ide vaša energija? I ono, vjerovatno i najvažnije – Šta birate da promjenite? Koje vještine da usvojite? Kojih loših navika da se riješite? I šta bez obzira na sve trenutno postojeće okolnosti ipak možete napraviti…upravo sada i upravo ovdje? Zapitajte se, dajte sebi iskrene odgovore, i polako krenite u transformaciju, korak po korak, jer drugačije i ne može.
  • 10. Prije spavanja u mislima napravite pregled svog dana i izaberite sljedeće:                       – minimalno jednu stvar koja je bila bar malo ljepša od ostalog što se dogodilo, – jednu aktivnost koju ste uspješno izvršili, te – jednu činjenicu na kojoj imate razloga biti zahvalni. Samo jednostavno primijetite i s lakoćom utonite u san. Ljepše ćete spavati i ustati odmorniji i zadovoljniji, jer je ovo vježba koja podstiče pozitivne osjećaje sreće i zahvalnosti.
  • 11. Vizualizirajte svaki svoj naredni dan. Sjednite ili lezite, opustite se i zatvorite oči. Neka vaš dan bude upravo onakav kakav želite da bude. Zamislite šta sve lijepo sutra želite uraditi, pročitati, pregledati ili preslušati. Šta želite pripremiti za ručak ili možda neki desert, i kome se sve želite javiti. Uživite se u te prijatne osjećaje što više možete, i osjetite kao da je sve to već sve stvarno tako. I biće mnogo lakše da tako zaista i bude.
  • 12. Iako je većina nas tužna jer su se uslovi našeg života iznenada promijenili, možemo se potruditi da to bar malo promijenimo. Jedan od načina je da počnete obraćati više pažnje na  „sitnice“ koje svi podrazumijevamo, ili smo ih bar do sada podrazumijevali i uzimalo „zdravo za gotovo“. Zato postanite što više svjesni svakog svog iskustva i aktivnosti. Postanite što više uronjeni u „ovdje i sada“, šta god da radite. Obratite mnogo više pažnje na lijepo, toplo sunce…vedro, plavo nebo… neki lijep cvijet, drvo ili pjev ptice koje možete vidjeti i/ili čuti sa svog prozora ili balkona. Više uživajte u svakom svom obroku, voćki ili slatkišu… soku, kafi ili čaju, u nekom omiljenom kutku svog stana ili dvorišta, ukoliko imate sreće da ga imate  Obratite pažnju na to i počnite više cijeniti sve to, još danas.
  • 13. Napravite svoj „Popis zahvalnosti“ za sve stvari na kojima ste imali razloga biti zahvalni „prije korone“ i vraćajte se tom popisu i „nakon korone“. I pročitajte ga s vremena na vrijeme jer će vam to pomoći da svoj fokus pomjerite na pozitivno i osjetite prijatnu toplinu zahvalnosti, koja će dalje posljedično kreirati još više zahvalnosti i ostalih pozitivnih emocija, koje će učiniti da se momentalno osjećate bolje, bez obzira na to koliko teško i loše bilo.
  • 14. Prihvatite sva svoja stanja, sve svoje emocije, i sva svoja raspoloženja, ma koliko ona neugodna ili bolna bila. Sjedite s njima u tišini i poslušajte šta vam to zapravo žele reći, kakvu poruku poslati. Ali budite spremni i da ih pustite da odu. Probajte ih otpustiti s vježbama dubokog, abdominalnog disanja, progresivne mišićne relaksacije ili vođene meditacije. A ako iz nekog razloga baš neće da odu podijelite ih s nekim kome vjerujete ili pronađite još neki „svoj“ način da odu. 
  • 15. Ne postoji normalna reakcija na nenormalnu situaciju, a upravo ovo je jedna od njih. Zato zapamtite da je sasvim uredu biti ljut, frustriran, uplašen, razočaran ili tužan jer nas je ova situacija iznenadila i zatekla poprilično nespremne, te na neki način isfrustrirala, razljutila ili pak uplašila i rastužila. I svi mi smo nešto izgubili, nečega se morali odreći, na neke želje i ciljeve morali zaboraviti, dok sve ovo ne prođe. I svi mi smo se morali odreći lijepog, ugodnog proljeća, ili bar jednog njegovog dijela. I svi smo ponešto izgubili… većina nas nešto privremeno, ali poneko nažalost i nešto nepovratno. Ipak, u svemu ovome smo vjerovatno nešto i dobili, samo je to trenutno, iz ovog ugla poprilično teško vidjeti. Ali ako ništa drugo, postoji velika mogućnost koju i inače daje daje svaka kriza, a to je mogućnost, prilika i šansa da imamo nešto veliko i novo, da imamo nove nas, nadam se znatno fleksibilnije, zrelije, spremnije i otvorenije za ljubav, ljubaznost, empatiju, altruizam,  saradnju i pomoć. A možda je baš to nešto što nam je i previše nedostajalo….
  • 16. Razmislite kako nekome možete pomoći i šta lijepo za nekog možete i iz ove pozicije uraditi… Koga možete obradovati i na koji način? Kako možete dati svoj doprinos? Pomaganje drugima podstiče pozitivne emocije i širi pozitivnu energiju, koja nam je sada svima i više nego potrebna. Također ono daje i veći osjećaj smisla i svrhe svemu, te čini da se odmah osjećate bolje. 
  • 17. Ne postoji pravi način kako se trenutno treba ponašati i šta tačno treba osjećati. Stoga je savim u redu ukoliko nemate želje, volje i motivacije da pospremite sobu i presložite ormar po 10-ti put, „radite na sebi“, učite strane jezike, radite kućne online treninge, čitate knjige za samopomoć i sl. Zato slobodno pustite sebe na miru, osluškujte svoje potrebe i radite ono što vam se trenutno radi – gledajte tv, slušajte muziku, ili samo lezite i prespavajte jer postoje velike šanse da će vam već ujutru biti bar malo bolje. Dakle, prihvatite sve svoje emocije i budite u stalnom kontaktu sa njima. A ako su previše intezivne, opterećujuće ili predugo traju i ne znate šta da učinite, kako da se na najbolji način suočite s njima, i pomognete sebi da više ne bole, da prođu, potražite pomoć od svoje obitelji ili prijatelja. A ako ni to iz nekog razloga ne bude išlo, budite slobodni da potražite stručnu pomoć. Jer više nije sramota, stvarno!
  • 18. Brinite o sebi i budite nježni prema sebi. A slobodno obratite pažnju i na to kakvu hranu konzumirate u ovim izolacijskim danima, kao i na to da li pijete dovoljno tečnosti i na taj način dovoljno hidrirate svoje tijelo. I svakako se potrudite da ne posežete za gomilom slatkiša i grickalica kako biste popravili svoje trenutno raspoloženje. Jer to funkcioniše, ali samo kratkoročno, dok dugoročno donosi samo višak kilograma, nezadovoljstvo i osjećaj krivice, bez kojih sada definitivno možete.
  • 19. I još nešto od životne važnosti – volite sebe, uprkos svima i svemu. I svaki dan to glasno i jasno recite sebi. Izgovorite to glasno, slobodno i sigurno. Pa čak i ukoliko u datom trenutku ne osjećate to, a želite početi osjećati, ipak to izgovorite, vjerujući da je to zaista istina i da vi to i sada, i inače osjećate. Recite sebi: Volim te, baš takvu/takvog kakav/kakva jesi, bez obzira na…. navesti nešto (a to može biti bilo šta što vam se u tom trenutku kod vas ne svidi, kako spolja, tako i iznutra, u vidu neke vaše negativne osobine ili emocije, nekog neprimjerenog ponašanja ili neadekvatnog postupka). Jer sve to ste vi, i divni ste, baš takvi kakvi jeste, jer ste jedinstveni, posebni i drugačiji od svih drugih na čitavom svijetu. Zato budite ljubav, živite ljubav i širite ljubav, uvijek, i bez obzira na sve. Volite sebe i svijet oko sebe jer ljubav iscjeljuje i liječi, mijenja i pokreće, na svim nivoima. Dakle, daje sve što nam je sada baš potrebno, zar ne? Zato, razmislite o tome i primijenite. Iscjelite se tom ljubavlju, promijenite i pokrenite, te tako pružite podsticaj i ljudima iz svoje okoline da lakše učine isto to. Jer kada ste mogli vi, mogu i oni, ako to zaista požele, odvaže se da krenu i potrude da istraju na putu promjene. A dobra stvar je da sve počinje samo od želje!
  • 20. Budite promjena koju želite vidjeti u „svijetu posle korone“. Zanemarite svoj strah, stavite ga u neki drugi plan i dopustite vašem mozgu da se prisjeća dobrih ishoda iz prošlosti i da mašta o dobrim ishodima u budućnosti, te tako svojim načinom razmišljanja i očekivanja samo pozitivnih ishoda, budite pozitivan primjer drugima. Nađite razloge za sreću i optimizam, bez obzira na sve, i svoj pozitivan stav nastojte proširiti i prenijeti i na sve druge iz vaše uže i šire obitelji, grada, pa čak i države. Jer u ovome smo svi zajedno! I imamo potpuno isti cilj. I želimo samo da sve ovo što prije prođe i da nam svima bude što bolje. U skladu s tim, potrudite se da odvojite samo 5 min od svakog svog dana i da vizualizirate najbolje moguće ishode ove situacije, kako za sebe, tako i za druge, koji će doći u što kraćem vremenskom periodu. I na taj vrlo jednostavan način „pokrenite i ubrzajte promjenu“ i omogućite joj da se manifestuje upravo tako. Jer puno različitih ljudi na puno različitih mjesta, koje ujedinjuje ista želja i cilj, predstavlja veliku količinu pozitivne, pokretačke energije, koja ukoliko je usmjerena na pravi način može omogućiti postizanje pozitivnih promjena, kako na globalnom, tako i na individualnom nivou, te potpomaganje procesa iscjeljenja naše planete i svih nas. Zato, pozovite svoju obitelj i prijatelje da vam se pridruže u ovom „izazovu postizanja pozitivnih promjena, i individualnog i kolektivnog iscjeljenja“ jer radeći ovu vizualizaciju svaki dan, svi zajedno možete pomoći sebi da čak i u „doba korone“ ostanete smireni, pozitivni, jaki i stabilni, te da ponovno osjetite ili osvjestite radost življenja. Vrijedi pokušati! Zašto da ne…

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative) : “Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.