Vijeća učenika u Mostaru osnažena za rad u svojim školama

Youth Power je, u petak 5.10., organizovala jednodnevnu obuku za predsjednike/ce vijeća učenika i njihove zamjenike iz srednjih škola s područja Mostara. Više od 30 mladih je učestvovalo u obuci. Tokom dana, mladi su imali priliku da rade na identifikaciji potreba svojih vijeća učenika, planiranju aktivnosti za tekuću školsku godinu te kreiraju različite oblike saradnje između vijeća učenika različitih škola. Važan dio obuke predstavlja prezentacija Programa Y – programa za promovisanje zdravih životnih stilova među mladima kroz osporavanje rodnih stereotipa.

 

Youth Power je obuku organizovala u saradnji s Gradom Mostarom, Službom za odgoj, obrazovanje, mlade i sport. Obuka je organizovana na osnovu utvrđene potrebe za podizanje nivoa vještina i znanja mladih koji učestvuju u vijećima učenika u svojim srednjim školama. Youth Power je uvidjela potrebu rada s neformalnim grupama te njihovog osnaživanja za daljnje djelovanje, te je kroz tu stratešku komponentu implementirana ova jednodnevna obuka.

 

Aktivnost je implementirana u sklopu projekta „Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa“. Ovaj projekt je podržan od strane Švicarske Vlade i OAK Fondacije a implementira se uz podršku CARE International, Balkans.