Inkluzivno zapošljavanje i preduzetništvo u omladinskom radu

Inclusive employability and entrepreneurship youth work je trening kurs koji je podržan od strane ERASMUS+ programa kroz nacionalnu agenciju Švedske. Nositelj projekta je Youth Power Švedska, sam trening se implementirao uz pomoć partnerskih organizacija iz 8 zemalja. Pored Švedske partneri su bili iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Češke.

 

Trening se održao u Malom Iđošu,Srbija, u periodu od 14.9 do 23.9.2018. godine.Jedni od ciljeva treninga su bili : razmjena mišljenja o nezaposlenosti i poduzetništvu mladih s manje mogućnosti u različitim europskim zemljama;postizanje zajedničkog razumjevanja različitih aspekata, koncepata i vrijednosti rada; razgovarati o tome kako rad mladih i neformalno obrazovanje može pozitivno utjecati na bolju zapošljivost i zapošljavanje mladih te da dijele primjere dobrog poduzetništva i prakse zapošljavanja u borbi protiv nezaposlenosti mladih…

 

Trening je namijenjen omladinskim radnicima koji žele da planiraju, pripremaju i organizuju različite aktivnosti omladinskog rada kao i aktivnsnoti neformalnog obrazovanja u cilju povećanja zapošljavanja i preduzetničke veštine mladih sa manjim mogućnostima.

Sam trening je trajao 9 dana i učesnici su imali pokrivene troškove. Po završetku treninga su dobili Youthpass certifikate“.