U Mostaru obilježen Međunarodni dan nulte tolerancije prema diskriminaciji

Nevladina organizacija Snaga Mladih / Youth Power u suradnji s OSCE-om u Bosni i Hercegovini, nizom aktivnosti obilježila je jučer, 01. Ožujka, Međunarodni dan nulte tolerancije prema diskriminaciji. Održana je i panel diskusija o temi „Diskriminacija među mladima u bh. društvu“ u prostorijama Gimnazije Mostar na kojoj su sudjelovali mladi iz Budi muško klubova iz Mostara, Banja Luke i Sarajeva. Predstavnici organizacija smatraju da je u BiH diskriminacija na alarmantnom nivou.

U nevladinoj organizaciji Snaga Mladih / Youth Power podsjećaju da se posljednjih godina na tom području dogodio niz incidenata među mladima, koji imaju etničku pozadinu. “Mi možemo vidjeti da se dešava jako često da imamo diskriminaciju među mladima različitih nacionalnosti, različitih vjera i to je nekako danas postalo normalno da mladi jedni druge mrze iz razloga što su samo druge religije ili druge nacionalnosti, bez da se prethodno znaju, da se upoznaju “ rekao je program menadžer organizacije Snaga Mladih / Youth Power Nedim Mičijević.

Nedim Mičijević je rekao kako na panel diskusiji sudjeluje oko 60 mladih osoba, koji će sami prenijeti iskustva diskriminacije i reći kako se osjećaju kada su diskriminirani ili kada oni diskriminiraju.

”Mladi će poslati poruke o netoleranciji prema diskriminaciji, te će podijeljeni u grupe obići ”obe strane Mostara” i spojiti Mostar. Sa Starog mosta simbolično će se poslati poruka protiv svih oblika diskriminacije”, rekao je Mičijević.

Službenica za demokratsko upravljanje OSCE-a Anita Soče Aničić je naglasila da Misija OSCE-a već četiri godine podržava formiranje koalicije za borbu protiv mržnje, a koalicija će se proširiti i na druge oblike borbe protiv diskriminacije i promicanje dobrih praksi. Soče Aničić je također objasnila kako je konačni cilj koalicije da djeluje prvenstveno u sprečavanju negativnih pojava u društvu, ali i da daje diskretne primjere kako djelovati kad se nešto desi. Istaknula je kako je OSCE podržao i Koaliciju Supergrađanke i Supergrađani Mostar, dodajući kako ova relativno mlada koalicija trenutno broji tri stalna člana: Snaga Mladih / Youth Power, Sportski savez i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Nakon panel diskusije, mladi iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke su u dvije kolone, kroz dva dijela Mostara, mirnom šetnjom ukazali na problem diskriminacije u bh. društvu, a okupili su se na Starom mostu gdje su željeli poručiti da Mostar ne treba biti podijeljen grad.