Objavljen izvještaj o početnoj evaluaciji

U sklopu projekta “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa” u prethodnoj godini je provedeno početno, baseline istraživanje. Krajnji cilj početne evaluacije je da se procijene i izmjere razumijevanje i stavovi glavne grupe korisnika prema rodno zasnovanom nasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravim životnim stilovima prije početka intervencije. 

1

Krajnji cilj projekta je da se poveća razumijevanje zdravih, nenasilnih i rodno ravnopravnih životnih stilova među mladićima i djevojkama u Bosni i Hercegovini. Krajnji cilj početne evaluacije je da se procijene i izmjere razumijevanje i stavovi glavne grupe korisnika (mladići i djevojke iz srednjih škola u kojima će se provoditi programska intervencija u Bosni i Hercegovini) prema rodno zasnovanom nasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravim životnim stilovima prije početka intervencije. Na osnovu toga, naučene lekcije su iskorištene za pružanje preporuka za buduće aktivnosti.

Početna evaluacija je provedena u saradnji između CARE-a, lokalnih partnerskih nevladinih organizacija i konsultanta. Svi ispitanici su bili mladići i djevojke, starosne dobi od 15-17 godina, upisani u srednje škole, kao što su tehničke škole. Ukupno, uključili smo mladiće i djevojke iz 5 škola u 3 grada u Bosni i Hercegovini (Banja Luka jedna škola, Sarajevo i Mostar po dvije škole). U ovom istraživanju je učestvovao sljedeći broj mladića: 183 iz Banjaluke, 150 iz Sarajeva, i 226 iz Mostara. Broj djevojaka koje su učestvovale je sljedeći: 144 iz Banjaluke, 243 iz Sarajeva, i 84 iz Mostara. Sveukupno, 559 mladića i 475 djevojaka su učestvovali u ovom istraživanju. Donesena je odluka da se koriste upitnici koje ispitanici sami popunjavaju. Svi učesnici u istraživanju su dali svoj pristanak za
učešće. Upitnik je podijeljen na nekoliko cjelina, i to: opšte informacije; stavovi o muškarcima i ženama; iskustva sa doživljenim i počinjenim nasiljem; prakse traženja zdravstvene pomoći, pušenje, alkohol i upotreba supstanci; društvena podrška; iskustvo u odnosima, rodno zasnovano nasilje; zdravlje i seksualno i reproduktivno zdravlje.

Sveukupno,559 mladića i 475 djevojaka su učestvovali u ovom istraživanju.

 

Izvještaj o početnoj evaluaciji možete pronaći u našem Resursnom centru, ili direktno na linku.