10 godina YMI programa

Program YMI (Young Men Inititative) koji naša organizacija implementira od osnivanja, je 27.09. proslavio punih 10 godina postojanja. Naše, kao i zadovoljstvo svih partnera ovog programa, je reći da smo napunili prvu deceniju postojanja, rada i vidljivih rezultata.

%c2%b82

U periodu 26. – 28.09.2016. na Krku se održao partnerski sastanak organizacija uključenih u implementaciju programa Young Men Initiative. Sastanak je bio prilika za razgovor sa starim prijateljima koji aktivnosti programa implementiraju u 5 zemalja, razgovor o postignutim rezultatima te planiranje narednih aktivnosti i kampanja.

Neki od značajnijih rezultata koje je program postigao kroz rad u 5 zemalja su:

  • Više od 25000 mladih ljudi direktno izloženih kampanjama s ciljem prevencije nasilja i promovisanja rodne ravnopravnosti u proteklih 3 godine,
  • 2000 očeva i sportskih trenera je uključeno u aktivnosti kampanja,
  • Primijećeno je da mladići koji su bili uključeni u edukativne radionice, aktivnije učestvuju u izvršavanju kućnih obaveza.
  • Broj slučajeva fizičkog nasilja je opao u odnosu na period početka implementacije aktivnosti,
  • Veliki broj mladića razgovara o intervencijama u slučajevima nasilja te samim tim i intervenira.

 

3

 

Program YMI se implementira kroz aktivnosti projekta “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa”. Više o tom projektu možete saznati OVDJE.

Na sastanku su učestvovale organizacije: Centar E8 iz Beograda, Peer Educators Network iz Prištine, Perpetuum Mobile iz Banja Luke, Sinergija iz Kosovske Mitrovice, Status M iz Zagreba, Counseling Line iz Tirane, SMART Kolektiv iz Beograda, Asocijacija XY iz Sarajeva, predstavnici CARE International Balkans te predstavnici naše organizacije.