Mladi BH učesnici na NOW putovanju zajedno mijenjaju svijet

Učesnici iz BiH su u periodu 29.7. – 09.8.2016. bili dio zanimljivog projekta – NOW journey koji je osnovan od strane NOW tima iz Švicarske. Putovanje se sastoji od šest faza i broji 29 učesnika, koji će šest mjeseci raditi projekte u svojim lokalnim zajednicama. Svi smo na ovom putovanju zbog jednog cilja – da zajedno promijenimo svijet.

13942668_642393102592667_1359939906_n

NOW tim je uložio veliki trud i napor i uradio više nego odličan posao time što je izabrao sjajne učesnike i učesnice iz Grčke, Turske, Rumunije, Njemačke, Švicarske i Bosne i Hercegovine pa čak i pojedinih dijelova svijeta kao što su Maroko, Vijetnam, Kolumbija i Palestina. To su mladi i aktivni ljudi koji sa različitim životnim pričama i ciljevima ulažu velike napore u sebe i koji vjeruju da mogu biti dio velike promjene. Ono što nas je spojilo u ovom nevjerovatnom putovanju jesu razlike među ljudima. Upravo to je učinilo da zajedno postanemo još povezaniji i da se borimo protiv nejednakosti i nepravde koja vlada svijetom.

Prva od šest faza NOW putovanja, tj. intenzivni trening kurs u trajanju od deset dana održao se u Passugu, Švicarska. Na intenzivnom trening kursu zajedno smo naučili mnogo korisnih stvari o privilegijama, ljudskim pravima i mogućnostima te smo shvatili kakav uticaj možemo proširiti svojim i drugim pričama.

Razmijenjivali smo znanja i iskustva na lokalnom i globalnom nivou, tražili i otkrivali rješenja, vodili razne diskusije i iskazivali vlastita mišljenja. Stvorio se jaz prepun emocija, empatije, snažnog prijateljstva i potpore. Imali smo osjećaj da se cijeli svijet skupio na jedno malo mjesto da sumira i sazna sve ono što se krije iza scene. Dobili smo veliku motivaciju za borbu i osjećali se još povezaniji nego ranije.

13988820_642379649260679_486626970_n

NOW tim se sastoji od deset mladih članova, trenera i profesionalaca koji dolaze iz različitih zemalja Evrope i svijeta kao što su Brazil, Argentina, Rumunija,Turska, Švicarska, Njemačka i Slovačka. Timski članovi su dobili ideju da zajedno stvore kreativan i inovativan projekat koji će spojiti mlade ljude iz cijelog svijeta. Jedan od ključnih citata tima je „Različitost je srž NOW tima“

 

Bosnu i Hercegovinu su sa ponosom predstavili mladi aktivisti iz različitih gradova: Alma Mujanović iz Sarajeva, Asmir Karailo iz Mostara, Bakir Islambegović iz Zenice, Dženita Trako iz Viteza, Josip Bajo iz Travnika i Zvijezdana Marković iz Banja Luke.

Mi smo učešćem na prvom NOW susretu pokazali da zajedno možemo izgraditi bolju budućnost zemlje iz koje dolazimo bez obzira kojoj nacionalnosti i religiji pripadamo jer ono što ima smisla jeste da nas spaja upravo ono što mnogi misle da nas razdvaja – različitost. Zajedno smo pokazali da smo ponosni što smo različiti i dokazali smo da ona nije i ne mora biti prepreka za nove korake i ciljeve koje želimo da postignemo. Naučili smo da ne treba čekati na promjenama, već početi raditi, prvo od sebe i upravo – SADA.

Druga i treća faza NOW putovanja jesu rad na ideji naših projekata i dalja edukacija putem online platforme. Nakon toga slijedi razmjena odabranih parova u trajanju od jedne sedmice, razmjena kulture i međusobna potpora u implementaciji sa projektima.

Na kraju će se cijeli tim sastati i proslaviti, nadamo se, uspješan završetak NOW putovanja na Budućem Forumu u 2017. godini.

 

Partner projekta za područje Bosne i Hercegovine je naša organizacija. Trenutke s ovog događaja pogledajte u galeriji ispod.

 

Alma Mujanović

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”NOW journey (29.7. – 09.8.2016.)”]