Trening u Đakovu u sklopu Erasmus+ programa

Od 16. do 24. siječnja 2018. godine održan je projekt pod nazivom” Human rights education for European values”  u Đakovu. Projekt je organizirala CET Platform  Hrvatska organizacija, odobren od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programa Europske unije i financiran od strane Europske unije u okviru Erasmus + programa .

Na treningu je bilo 32 sudionika iz Hrvatske, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Srbije, Makedonije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore. Projekt je proveo Tomislav Bogdan, predsjednik CET platforme Hrvatska i Vojislav Vujić, izvršni direktor CET platforme Srbija. Trening je otvorio zamjenik gradonačelnika grada Đakova, Robert Francem koji je na početku poželio dobrodošlicu mladima iz 10 zemalja i uspješnih i produktivnih 9 dana u Đakovu. Također je izrazio želju da  bude više ovakvih aktivnosti u budućnosti u Đakovu.

Na treningu su radili razne aktivnosti  poput team building-a, rasprave na razne teme, prezentacije partnerskih organizacija i dogovaranja za budući projekt, prezentacije situacija vezanih za ljudska prava u zemljama koje su sudjelovale u ovom projektu, simulaciju radionica sudionika koji su koristili svoje znanje i vještine koje su stekli na ovom tečaju i stvaranje novih metoda i alata koji će se koristiti u neformalnom obrazovanju na području ljudskih prava i migracija od strane partnerskih organizacija uključenih u ovaj projekt, ali i od svih drugih zainteresiranih organizacija i pojedinaca koji su aktivni u radu s mladima.

Na treningu ih je posjetila Biljana Gaće, aktivistica iz područja zaštite ljudskih prava i manjina, koja je upoznala sudionike  sa situacijom vezanom uz ljudska prava u gradu Vukovaru i načinima na koje sudjeluju nevladine organizacije i građani u promociji multikulturalizma u Vukovaru. Njihov drugi gost je bio  Iva Zanzerović iz Centra za mirovne studije koja ih je upoznala sa aktivnostima koje organizira Centar za mirovne studije i načine na kojima su aktivni u radu s mladima u području ljudskih prava i migracija u posljednjih dvadeset godina.

Tijekom interkulturalne večeri sudionici su imali priliku predstaviti svoje zemlje, tradiciju, kulturu i proizvode karakteristične za svoje zemlje, a imali su priliku istražiti Đakovo i posjetiti baštinu Đakova.

Zadnji dan sudionici su stvorili ideje za nove projekte i odgovornost će preuzeti partnerske organizacije i sudionici zainteresirani za pisanje projekata.

Nakon treninga organizirat će se aktivnosti koje su dio projekta. Sudionici u suradnji s partnerskim organizacijama organizirat će lokalne aktivnosti temeljene na znanjima i vještinama koje su stekli tijekom tečaja te će raditi na podjeli rezultata s ostalim nevladinim organizacijama i zainteresiranim radnicima kako bi proširili riječ o projektu, kako bi pružili onima koji rade s mladima nove metode i alate koje bi mogli koristiti u svom radu  i u  budućim aktivnostima.

U sklopu projekta ima i web stranica projekta www.hreforeve.eu gdje svi koji su zainteresirani mogu pronaći informacije o projektu, o partnerskim organizacijama, o mjestu održavanja. Također će objavljivati dnevne izvještaje o aktivnostima  što su rezultat ovog treninga.

U budućem razdoblju CET platforma nastavit će  pripremati nove prijedloge projekata i sudjelovat će na internacionalnim aktivnostima unutar Erasmus + program te pozivaju  sve  koji su zainteresirani za međunarodne aktivnosti da ih kontaktirate putem e-maila croatia@cetplatform.org ili putem njihove facebook stranice CET platforma Hrvatska i saznajte više o njima i kako se uključiti u njihove aktivnosti.