Drugi koordinacioni sastanak partnerskih organizacija

Drugi kordinacioni sastanak u sklopu projekta “Sveobihvatni pristup u uključivanju mladića i medija u prevenciji nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini” održan je u Sarajevu,u hotelu Hollywood, u periodu od 13. i 14. rujna. Na sastanku su sudjelovali članovi iz sedam nevladinih organizacija(Snaga Mladih,Asocijacija XY, Perpetuum Mobile,  Forum Teatar, Otaharin, Nova Vizija i Centar za građansku suradnju) koji su odgovorni za aktivnosti koje žele provoditi u svojim lokalnim zajednicama. Na sastanku se najviše  razgovaralo o postignutim rezultatima organizacija u prethodnom periodu ,mogućim rješenjima i idejama kako bi poboljšali način na koji svaka organizacija funkcionira sada te kako privući mlade da se uključe na BMK sastanke. 

“Ovaj projekt je nastavak već uspješnih prethodnih aktivnosti i projekata Youth Power-a. Mi u ovom projektu imamo ulogu mentorske organizacije našim partnerima iz Livna, Centru za građansku suradnju. Pružamo im podršku u realizaciji edukativnih aktivnosti, saradnje s relevantnim institucijama i školama u njihovoj lokalnoj zajednici te organizaciji javnih kampanja. Projekat je prilika da proširimo mrežu naših partnera te obuhvatimo veći broj mladih, ali i lokalnih zajednica, u kojima implementiramo naš program promocije zdravih životnih stilova i prevencija nasilja”, rekao je Nedim Mičijević,program menadžer Snage Mladih.

 

Feđa Mehmedović,programski lider Asocijacije XY, je rekao da sastanak doprinosi sinhroniziranom djelovanju sve četiri partnerske organizacije i posebno je značajan u kontekstu razmjene dobrih praksi partnera tokom 9 mjeseci implementacije projekta.  Sve četiri partnerske organizacije imaju izgrađene kapacitete za provedbu sveobuhvatnog programa prevencije nasilja, no u odnosu na zajednice u kojima djeluju, postoje odredjene razlike u institucionalnom prihvatanju ovakvih programa.

“Sastanak je iskorišten za izradu plana aktivnosti koji će doprinijeti institucionalnom prihvatanju sveobuhvatne metodologije bazirane na Programu Mladi, a što je ključna strategija za integraciju ovog naučno utemeljenog programa u formalno obrazovanje širom BiH” kazao je Feđa Mehmedović.

 

“U prethodnih pet mjeseci smo uradili veliki broj akcija, radionica ali i medijskih kampanja. Trudimo se da ravnomjerno rasporedimo zadatke u cijelom timu, tako da niko ne bi radio previše a i da se niko ne bi osjećao zapostavljenim, jer svi smo mi tu da radimo i da gradimo nešto u šta vjerujemo. Svi se trude da obave svoje zadatke, a ja se trudim da ih ravnomjerno rasporedim. Mladi stalno dolaze, a mi se trudimo da im pružimo sve što će ih zadržati u ovoj velikoj priči kojom ćemo se kasnije hvaliti, i iako za to hvaljenje imamo sasvim dovoljno resursa, mi smo tu da nešto izgradimo i uvijek može bolje”, rekao je David Ateljević, koordinator Budi muško kluba Istočno Sarajevo, na uspjeh svoje organizacije Forum Teata