Trening o pozitivnom mentalnom zdravlju

Članovi Budi Muško Klubova Mostar i Sarajevo su u periodu od 18. do 20.07. bili dio edukativnog treninga o pozitivnom mentalnom zdravlju, koji se održao u Blagaju. Cilj treninga je bio pokrenuti diskusiju o mentalnom zdravlju među mladim ljudima te ih potaknuti na razmišljanje šta za njih znači pozitivno mentalno zdravlje.

 

Često mentalno zdravlje opisujemo kao kombinaciju toga kako se osjećamo i kako funkcionišemo. Mentalno zdravlje je nešto što pogađa sve nas, nebitno da li smo stari ili mladi i svi možemo imati pozitivno ili negativno mentalno stanje zavisno od okolnosti te situacija u kojima se zadesimo.

Naša organizacija je, u saradnji s partnerima, odlučila da fokus u narednom periodu počinje stavljati na mentalno zdravlje i blagostanje mladih ljudi. Kroz ovu, ali i mnoge druge aktivnosti, cilj je potaknuti mlade na razmišljanje kako mogu unaprijediti sopstveno mentalno zdravlje te se tako lakše nositi s problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Želimo ukloniti stigmu razgovora o mentalnom zdravlju i podići svijest o važnosti brige o njemu. Također, kroz aktivnost ovog treninga smo bili fokusirani na pojedine probleme s kojima se mladi u periodu adolescencije suočavaju i načinima kako se ti problemi mogu najlakše riješiti, te smo učesnike treninga potakli na otvorenost u riješavanju problema i slobodu da potraže pomoć onda kada se sami ne mogu nositi sa stresom ili nekim drugim problemom.