Prezentacija Erasmus+ programa

U četvrtak i petak 8 i 9.6.2017. organizirali smo prezentacije Erasmus+ programa. Prezentacije su održane u partnerstvu s NVO Nova Vizija iz Novog Travnika i Američkim kutkom Sarajevo.

 

Cilj prezentacija je promoviranje Erasmus+ programa za mlade i omladinske radnike. Snaga Mladih / Youth Power je ovom prilikom upoznala mlade s prilikama koje nudi ovaj program Europske Unije. Erasmus+ ima za cilj poboljšanje vještina i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje kroz edukaciju, treninge, razmjene i volonterske angažmane. U sklopu volonterskih angažmana se ističe Europski Volonterski Servis (EVS) koji mladima omogućava da otkriju novu kulturu i jezik kroz volonterske angažmane van njihove zemlje.

Pored teoretskog dijela, mladi su tokom prezentacija mladi imali priliku da upoznaju volontere koji su u sklopu EVS-a angažovani u organizaciji Snaga Mladih / Youth Power. Volonteri su odgovarali na pitanja o njihovom razlogu zašto su izabrali Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj volontiraju, njihovom zadovoljstvu sa EVS-om te pozitivnom uticaju programa na njihove daljnje planove.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti organizovanih s ciljem upoznavanja javnosti, pogotovo populacije mladih, s programima Europske Unije i prilikama za mlade da putuju, uče, upoznavaju nove kulture i ljude te na taj način prošire svoje vidike.