Panel diskusija o očinstvu

 

U srijedu 7.6.2017. smo bili prisutni na zanimljivom događaju. Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa CARE International Balkan i Švedskim Institutom organizovala je panel diskusiju “Očinstvo, njegovateljstvo i očinski dopust: Kritični koraci u postizanju rodne jednakosti u BiH”, pored koje je upriličena i sjajna izložba fotografija “Očevi u Švedskoj”, postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

 

Ova panel diskusija ima za cilj da potakne BiH institucije, civilno društvo i građane da preuzmu proaktivnu ulogu u stvaranju uslova koji bi omogućili muškarcima da preuzmu veću odgovornost u raspodjeli brige o djetetu, posebno u ranom djetinjstvu i nakon rođenja. Panel je tražio odgovore na pitanja koja se odnose na trenutne nedostatke Zakona o porodiljskom odsustvu, te kako učesnici u privatnom sektoru mogu da se angažuju i ko su potencijalni saveznici u postavljanju društvenih normi koje su u vezi sa produženjem trajanja porodiljskog odsustva.

Učešće u panelu su imali predstavnici institucija gender mehanizma u BiH, lideri civilnog društva koji su uključeni u promociju rodno odgovornog roditeljstva, lideri u privatnom sektoru u BiH kao i bosanskohercegovački i švedski aktivisti/očevi.

 

 

Panel diskusija je ujedno označila i otvaranje izložbe fotografija „Očevi u Švedskoj“. To je izložba fotografija odabrane grupe očeva koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama u periodu od najmanje šest mjeseci. Fotograf Johan Bävman ispituje zašto su ovi očevi odlučili ostati kod kuće da se brinu o djeci, kakvo je to iskustvo, i na koji način je to promijenilo njihov odnos sa njihovim roditeljima i djecom. Cilj izložbe je da pokaže učinak rodne ravnopravnosti u roditeljstvu na pojedinca i društvo.

Na izložbi je prikazano 25 očeva u Švedskoj, a bit će postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu u periodu 7.-20. juna 2017. u okviru zajedničkog projekta Švedskog instituta, Ambasade Švedske u BiH i kompanije Print Design Sarajevo.