Projekt “Walls of Connection” održan u Mostaru

Projekt “Walls of Connection” pokrenut od svjetske organizacije MasterPeace se održava u zemljama svijeta a među njima – u Bosni i Hercegovini, također.

Ujedno u suradnji sa NVO Snaga Mladih iz Mostara, ovaj projekt se radi u tri grada naše države – Mostaru, Sarajevu i Bratuncu. Koordinator za BiH, Berina Verlašević zajedno je sa volonterima NVO Snaga Mladih koji dolaze iz Turske i Švedske, kao i sa lokalnim umjetnicima radili su zajedničkim snagama, na prvom dijelu projekta – zid u Mostaru u periodu od 23.do 24 travnja.. U narednih mjesec dana, bit će rađen zid u Bratuncu, a u narednom periodu radit će se i na zidu u Sarajevu.

 

Cilj ovog projekta jeste promocija mira, suživota u gradovima poput Mostara, Bratunca, kao i Sarajeva kroz šarene, pozitivne crte umjetnika. Kreacijom iznad destrukcije društva, sistema i života; te dijalogom umjesto predrasudom – mladi iz Mostara su u ova prethodna dva dana pokazali da je to moguće kroz zajednički rad. Također, ovim projektom se promovira volonterizam gdje učešćem, znanjem i aktivizmom stječete iskustvo, nove vještine, rad u grupi i nova poznanstva. Građani Mostara su napomenuti na mir kroz kreativan rad mladih ljudi, a šira javnost će moći vidjeti iste priče u drugim gradovima, kao i državama širom svijeta.